Reportage

Anrikt liguriskt hantverk på hög nivå

Ända sedan 1820 har familjen Salini skapat lufttorkade delikatesser i den lilla italienska byn Gropallo i Piacenza-området, mer än 1 000 meter över havet.

Fratelli Salinis delikatesser var diplomerade och prisbelönta redan på 1800-talet. Idag, nästan tvåhundra år senare, använder man sig av exakt samma traditionella hantverksmetoder som man gjorde då.

Tillverkningen sker med noggrann omsorg och tillsyn, ända från det ögonblick köttet väljs ut fram till leveransen av familjens berömda salami, coppa och pancetta.

Den begränsade tillverkningen garanterar en hälsosam och naturlig produkt, gjord på noga utvalt kött från grisar i Lombardiet, där man tagit stor hänsyn till djurens välfärd.

Groppalos geografiska läge bidrar till att göra Fratelli Salini så framgångsrikt. I bergen mellan Toscana och Ligurien finns precis den luftfuktighet och temperatur som krävs för den optimala tillverkningsprocessen för lufttorkade charkuterier.

I deras sortiment hittar man bland annat en aptitretande och sällsynt Salami Mariola.

Fratelli Salini producerar även en erkänd “bergscoppa” som är typisk för just Piacenza-området med en intensiv kryddighet och smak av torkad frukt.

Deras pancetta är också mycket uppskattad och är en traditionsrik godbit som mättat arbetarna på fälten under århundraden.