Reportage

Gocce Italiane

Balsamico i världsklass från hovets egna leverantör

Det är med ära och stolthet vi presenterar anrika Gocce Italiane och deras prisbelönta balsamvinäger.

Ända sedan 1700-talet har familjen med tålamod, dedikation och respekt för traditioner, producerat äkta italiensk balsamvinäger på sina ägor i bördiga Modena i norra Italien.

Att förvandla kokta druvor till en explosion av bittersöta smaker är en sann modensk specialitet. I fyra generationer har all produktion av balsamico, från odling till lagring, skett på familjens gård bland grönskande fält ett stenkast söder om Modena.

Gocce Italianes balsamico görs på druvmust av de smakrika Trebbiano- och Lambruscodruvorna. När musten är redo för lagring sätts den att mogna i fat av ek, ask, acacia, kastanj, mullbär, enbär och körsbär.

Varje år förflyttar man balsamicon till en ny tunna för att få smaktoner från de olika träslagen.

Tillsatser och färgämnen har ingen plats här, det är naturens element som skapar förutsättningarna för det anrika hantverket.

Omgivna av hektar efter hektar med vingårdar och öppna vidder lagras Gocce Italianes balsamico mellan 12 och makalösa 150 år. Äkta balsamico från Modena är, som familjen säger, ingenting man hastar fram.

Med en kvalitet och smak ojämförlig med något vi tidigare stött på, är det inte konstigt att Gocce Italianes balsamico idag avnjuts på allt från stjärnbeprydda Michelinkrogar till det kungliga hovet i Italien.