Reportage

Antica Corte Pallavicina

Delikatesser från Giuseppe Verdis slott

Antica Corte Pallavicina, som drivs av bröderna Massimo och Luciano Spigaroli, anses vara Italiens främsta leverantör av lufttorkade delikatesser och parmigiano. Företaget håller yttersta världsklass i sin produktion och levererar bland annat till engelska hovet och Guide Michelinkrogar runt om i världen.

Förutom att tillverka lufttorkade charkuterier så driver bröderna Spigaroli även två restauranger, en egen bondgård och producerar eget vin i den vackra staden Polesine Parmense sedan fyra generationer tillbaka.

Namnet Antica Corte Pallavicina kommer från gården som lät byggas av markisen av Pallavicina på 1300-talet. Bland godsets ägare syns Giuseppe Verdi, som tog över den och sexhundra hektar bördigt land på 1800-talet. Efter Verdis bortgång drabbades gården av stora översvämningar och övergavs.

Familjen Spigarolis historia tar fart i början av 1800-talet, när brödernas gammelfarfar fick möjlighet att hyra Corte Pallavicina. Familjen har fortsatt odla marken och producera chark enligt Spigarolis familjetradition.

Köttet till delikatesserna kommer från gårdens svarta grisar som föds upp på mat som odlas på gården. Man gör även fyra sorters parmigiano, som får slutmogna tillsammans med prosciutto di parma och gårdens salami, vilket ger den en helt fulländad smak.

Corte Pallavicina huserar också familjens restaurang med Michelin-stjärna, hotell, museum och slottsbutik.