Reportage

Bastides

En smakresa till medeltida staden Villefranche

Bland de dimhöljda bergen i Pyrenéerna i sydvästra Frankrike, hittar vi Bastides som vunnit många prestigefyllda priser för sin lufttorkade salami.

I den vackra medeltida staden Villefranche de Rouergue har familjeföretaget Sacor Bastides tillverkat salami och lufttorkad skinka sedan 1962. Framgångsreceptet? En hög innovationstakt och väl utvalda råvaror.

Namnet Bastides har sitt ursprung bland de vajande sädesfält och grönskande kullar som är inringade av städerna Bourdeaux, Bayonne och Villefranche de Rouergue. Här byggdes på medeltiden mer än trehundra fortifierade städer efter en speciell design och teknik. Det är dessa städer, dessa bastider, som lånat sitt namn till det framgångsrika varumärket.

Bastides salami tillverkas med traditionella metoder. För att ha full kontroll på den slutliga produkten sköts hela produktionen lokalt.

Ett av Bastides guldkorn är bayonneskinka som tillverkas med salt från gruvan i Bayonne. Skinkan har en lång mognadsprocess, där alpvindarna torkar skinkan naturligt under en längre tid och ger den en helt fantastisk smak.

Två fina kvalitetssigill pryder Bastides produkter; Label Rouge och Visalim som båda vittnar om mycket hög kvalitet. Label Rouge är den allra högsta kvalitetsnivån som bland annat pryder produkter där djuren fått gå fritt och växa i naturligt långsam takt. I vårt sortiment hittar du Rosette Label Rouge Salami som är den främsta i sin kategori.