Reportage

Harangod

Innovation från ungerska Tokaj-dalen

Ungerns främsta producent av lufttorkade och kallrökta delikatesser heter Harangod och har sin verksamhet i den grönskande Tokaj-dalen i nordöstra Ungern.

Här finns ett innovativt hantverk där man använder det berömda ungerska tokajivinet som smakhöjare i både skinka och salami. Delikatesserna är erkända världen över och har vunnit flera fina priser.

Harangod leds av Ferenc Sárossy, vars familj också äger större delen av koncernen. Med stor kärlek till djur och natur, driver de tre gårdar och äger sammanlagt mer än fyra tusen hektar land. Där odlar man spannmål, grönsaker och foderväxter. Man föder också upp välmående nötkreatur och frigående grisar av rasen Mangalica.

Skinkorna är märkta med det ungerska konsortiets Mangalica-stämpel. Harangods mangalicagrisar är frigående och märkta med 100 för att de föds upp, slaktas och lufttorkas i Ungern. Det garanterar de bästa smakerna där hela processen övervakas noga av konsortiet.

Harangods hantverksprodukter bär den ungerska landsbygdens dofter och smak. Mangalicaköttets speciella kryddighet gör att de skiljer sig från de mer traditionella charkuterierna och framstår som mer sofistikerade. Med intensiva, djupa färger är Harangods skinkor inte bara fantastiskt goda, utan också vackra att se på.

Bröderna & Deli är stolta över att vi i Sverige är de allra första som får njuta av Harangods fina delikatesser utanför Ungerns gränser.