Reportage

Triglia Gombitelli

Magiska smaker från byn ovan molnen

Högt upp bland molnen, omgiven av ekskogar, branta backar och vackra olivträd, ligger den lilla byn Gombitelli klättrandes på en bergvägg i undersköna Toscana.

Här producerar familjen Triglia makalösa lufttorkade delikatesser och unika tryffelprodukter i liten skala och av mycket hög kvalitet.

I toscansk anda experimenterar familjen framgångsrikt med härliga italienska råvaror. Vad sägs om smaksensationer som prosciutto crudo med kastanjekräm, tryffelpancetta eller en makalös vildsvinssalami?

Redan 1797 började släkten Triglia tillverka charkuterier och idag är deras delikatesser välkända över hela Italien. Allt produceras fortfarande för hand enligt hantverksmässiga gamla traditioner som har gått i arv i familjen.

De färdiga produkterna körs i familjens egna bil nerför berget längs serpentinvägarna, för vidare transport och avnjutning på prisbelönta restauranger i Toscana och Paris.

Den anspråkslösa lilla byn Gombitelli där hela släkten Triglia arbetar med charktillverkningen har 83 invånare. Byn är omnämnd redan på 1500-talet då några tyska smeder bestämde sig för att slå sig ned där.

På 450 meters höjd över havet är byn belägen i ett landskap som erbjuder ett perfekt klimat för de lagrings- och mognadsprocesser som krävs för att göra riktigt fin salami och prosciutto.