Reportage

Prisbelönta delikatesser av Toscanas mästare

Året var 1904, när Angelo Marini fick tillstånd av borgmästaren – hans äldre bror Amos Marini, att producera charkuterier i den toscanska staden Marini.

Genom åren har lufttorkade skinkor och salami blivit familjeföretaget Macelleria Marinis specialitet. I fyra generationer har de skapat prisbelönt salami och prosciutto som smälter när den landar på tungan.

Många av Marinis produkter görs på frigående grisar av den ursprungsskyddade rasen La Cinta. Grisrasen, som bara finns i Toscana, växer hälften så fort som andra grisar.

De lufttorkade läckerheterna produceras enligt traditionella hantverksmässiga metoder. För att skapa rätt förutsättningar för delikatessernas mognad gör man som man alltid gjort; öppnar och stänger dörrar samt fönster manuellt för att reglera luftfuktighet och temperatur. Den långsamma lufttorkningsprocessen ger köttet en vacker röd färg och en oemotståndlig doft.

Med en tillverkning som innebär att saker får ta den tid de tar, är massproduktion inte möjlig. Hos Macelleria Marini tar det mer än två år att göra den perfekta prosciutton, vilket är dubbelt så lång tid som hos konkurrenterna där man använder moderna klima-anläggningar.

Resultatet blir exklusiva, välbalanserade delikatesser med låg salthalt och en len, söt smak. Vi rekommenderar ett smakprov av familjens smakrika Filleto di Lombo med kappa, som görs på klassiskt toscanavis.