Reportage

Cecinas Garrote

Telenobergens ”Maestros Chacineros”

Nära Telenobergen i nordvästra Spanien ligger den två tusen år gamla staden Astorga, ett välkänt mål längs den berömda pilgrimsvandringen Camino de Santiago de Compostela.

Över staden vakar, förutom ett sagolikt vackert palats skapat av Spaniens kanske mest kända arkitekt Antoni Gaudi, också en majestätisk katedral som påminner om stadens historiska betydelse.

Astorga är också ett mecka för alla seriösa chokladälskare – det var här chokladen först introducerades i Europa på 1500-talet.

I den här lilla staden med den stora personligheten finner du Cecinas Garrote, ett familjeföretag med över femtio års erfarenhet av att skapa mästerliga lufttorkade charkuterier.

På 800 meters höjd vid Telenobergen blåser torra vindar in på sommaren, och friska vindar på vintern, för att ge perfekta förutsättningar att naturligt lufttorka delikatesserna.

Under tre generationer har Cecina Garottes charkexperter “Maestros Chacineros” lärt sig utnyttja just dessa vindar. Enligt genuin spansk tradition skapar de några av Spaniens bästa delikatesser, som självklart är utan konserveringsmedel och färgämnen.

Efterfrågan på familjen Garottes traditionsrika charkuterier är stor och idag finns deras delikatesser i många europeiska länder.

Prova Cecina Babilla, ett av familjens flaggskepp, en utsökt delikatess av lufttorkat nötkött med intensiva och rökiga smaker.